Free of charge

Hurma:İran'ın ekonomi politikasına güven çok az

April 27, 2020 at 3:58 PM , Der AUDITOR
Play report as audio

TAHRAN. Ramazan normalde talepte artışa neden olur ve fiyatları artırır. Ancak İran Ulusal Tarihler Birliği'nden Meydad Takallouzadeh'ın belirttiği gibi bu yıl fiyatlar geçen yıla göre% 40-50 daha düşük. Sorun, piyasa ve ekonomi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan Covid-19 ile ilgili ihracat kısıtlamaları

Birikmiş borçlara ilişkin endişeler

İran Kuru Meyve İhracatçıları Birliği'nin belirttiği gibi, ihracat kısıtlamaları endüstride ciddi maddi ve manevi hasara yol açmıştır. Buna ek olarak, birçok fabrika kapanmaya zorlandı, ancak yine de  maaşlar, sigorta ücretleri gibi diğer maliyetleri ödemek zorunda. Krizin tam kapsamı ancak önümüzdeki aylarda geçeceğinden, bu bilinmeyen finansal sorunlar  beraberinde getiriyor. Piyasa katılımcıları acilen siyasi destek bekliyorlar. Yardım, mevzuatın bankalara ve hükümete yapılan ticari ödemelerde gecikmelere ve iptallere izin vermesi beklendiği için hükümetten  gelmesi gerekiyor. Hurma üreticileri, zorunlu ödemelerin ertelenmesi durumunda ekonomik baskının azaltılabileceğini belirtiyor. Bir diğer yardım, para cezaları ve borçlar da dahil olmak üzere bankaların ödenmesi olacaktır.

Hükümetten böyle bir plan için düzenlemeler hazırlaması ve sigortalar ve vergiler gibi zorunlu ödemeler için zaman dilimleri sağlaması bekleniyor. Ancak sorun, bu tür düzenlemelerin büyük dezavantajları olmasıdır. Kuraklık dönemlerinde bu düzenlemeler oluşturulduğu için, birçok imalatçı ve ticari şirket oldukça borçlanmıştır. Aslında ekonomi hala büyük miktarda birikmiş borçla mücadele ediyor. Aktivistler, şirketlerin zorunlu ödemelerden muaf tutulmasını talep etseler de, işletmeler kapalıyken personel maaşlarının düşürülmesi ve banka kârlarının ortadan kaldırılması gerekmesine rağmen, hükümetin bu tür önlemleri alması pek olası değil.

Fiyatlarda nominal artış

25 Nisan'da başlayan Ramazan, hurma için uluslararası ve yurt içi talebi artırsa da, fiyatlar son iki haftada sadece% 4.2-4.6 civarında arttı. Genel fiyat seviyesi Ramazan ayı için normalden çok daha düşük. İhracat büyük ölçüde kısıtlandığından depolardaki stoklar çok fazla. Fiyatlardaki nominal artış, İran riyali değer kazandığı için döviz kuru dalgalanmalarından kaynaklanmaktadır.

 

Mazafati hurma, Iran

Grad

EURO/kg

A-Grad

1.14

B-Grad

0.98

Premium Grade

1.23

FOB Iran

 

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Aug 26, 2025
AYDIN. Turkish dried fig exporters are showing little willingness to take risks. Commodity prices on the domestic market are too high for many. The start date for the 2025/2026 export season is likely to be confirmed next week.
Dried Fruit
Aug 26, 2025
MANISA. While TARİŞ has now published purchase prices for sultanas from the new crop, the TMO remains silent. Nevertheless, growers are dissatisfied.
Dried Fruit
Aug 26, 2025
MALATYA. Many buyers are reluctant to purchase dried apricots from sources other than Turkey, even though they have little choice after the total failure of the Turkish crop. However, prices are also rising sharply in other producing countries.
Nuts
Aug 20, 2025
MANILA. The downward trend in sea freight rates is benefiting Philippine exporters, but they are still facing further uncertainties such as customs duty increases. While prices for coconut products are being supported by tight supply, coconut oil could become cheaper in the short term.