Free of charge

Kolza tohumu: Yağlı tohum pahalı yağdan yararlanıyor

August 9, 2019 at 2:04 PM , Der AUDITOR
Play report as audio

HAMBURG. Kanola ve kolza tohumu pazarında son zamanlarda bitkisel yağ fiyatları artışından yararlanıldı. Batı Avrupa'daki kolza tohumu hasadı neredeyse tamamlandığı için nakit piyasası faaliyeti de önemli ölçüde azaldı. Kanada'da, Çin oradan da tarımsal ürünleri satın almayı bıraktıktan sonra pazar 1 milyon mt ihracattan yoksun. Asya'da süper tayfun "Nepartak" öfkeleniyor.

Kanola, bu sabahki ön vadeli işlemlerde 3 Kanada Doları artışla 453 Kanada Doları'na yükseldi. Kanadalı çiftçiler, mevcut fiyat seviyesinin çok düşük olduğunu düşünüyor, dedi analist Win Crapdock. Çiftliklerin teklifleri artmadan önce fiyatın en az 460-470 CAD seviyesine yükselmesi gerekiyor.. Ancak Çin'in ithalat yasağı nedeniyle kalan Kanola nedeniyle Kanada bu sezona 1 milyonu sürüklüyor. Çin’in Huawei Krizi’yle olan anlaşmazlığında, Kanada hükümeti çok başarılı olamadı. Sonuç olarak, Kanola sezon devir stokları mevcut 3,9 milyon mt'dan 2019-20'de 3,96 milyon mt'ye  yükselebilir.

Şimdi, soya fasulyesinin daha az işlenmesi ve dolayısıyla daha az soya fasulyesi yağı nedeniyle, kolza tohumu ve soya fasulyesi yağı fiyatlarının gözle görülür biçimde arttığı ortaya çıktı.. Ticaret, Çin'in talebini karşılamak için kolza yağı almasını da ümit ediyor. Rotterdam ve Hamburg'daki bitkisel yağ fiyatlarına bakıldığında palmiye yağının, aynı zamanda kolza tohumu ve soya fasulyesi yağının son zamanlarda gözle görülür şekilde arttığı ve taleplerin istikrarlı kalması halinde yükselen eğilimin devam edebileceği görülüyor. Bu elbette, , küresel ekonomi için daha zayıf bir ekonomik görünüm vermemekte. Palmiye yağı için analistler hala yükselen kazançlar öngörüyor. Süper tayfun “Nepartak” ın palmiye yağı üretimi üzerinde bir etkisi olup olmayacağı hala belirsiz.

Fransa'da, bu sabah 371 EURO / mt FOB Rouen ve 377 EURO / mt FOB Mosel seviyelerinde kolza fiyatları bildirildi. Aşağı ve Yukarı Ren'de ileri tarihler için kolza tohumu fiyatları378 EURO / mt FRANKO Mannheim, 379 EURO / mt FRANKO Neuss ve 382 EURO / mt FRANKO Hamm seviyesinde kaldı.Ekim-Aralık dönemi için 384 EURO / mt FRANKO Niederrhein verildi
.

Tarım Bakanlığı'na göre, Ukrayna'nın kolza tohumu hasadı önceki yıla göre 2,9 mt olan tahminlere göre ve  3,9 mt olan önceki tahminlere göre sadece 3,05 milyon mt seviyesine ulaşması bekleniyor. İhracat daha sonra 150.000 mt artabilir. Ukrayna kolza  ihracat fiyatı son 348.08 EUR / mt CPT Karadeniz oldu. Ukrayna ticareti, fiyatların 392 ile 394 ABD doları arasında artmasını bekliyor.

 

Kolza-spot piyasası (ön vadeli)

Kolza00 (40/9/2) FOB 

Parite

EURO/mt

Değişim

Rouen

371,00

0,00

Mosel

377,00

0,00

Hamburg

378,00

0,00

Neuss/Hamm

382,00

0,00

Mannheim

378,00

0,00

 

 

 

 

 

AB-Kolza hasadı 2019-20 (Tahmin)

AB-Kolza tohumu hasadı (1.000 mt) 

Ülkeler

2019/20

2018/19

Fransa

3.460

4.950

Almanya

2.975

3.671

Birleşik Krallık

1.716

2.051

Polonya

2.804

2.603

Litvanya

660

433

Çek cumh.

1.240

1.411

Macaristan

860

1.000

Romanya

715

1.600

Bulgaristan

392

452

AB-28

17.260

20.370

 

Kaynak: USDA, AB-Komisyonu v.d.

 

View related articles

Go to the News Overview
Oilseeds
May 20, 2026
ASTANA/BRUSSELS. Flaxseed sowing is progressing well in Kazakhstan. Favourable weather conditions are supporting the positive outlook. Experts are speaking out against the imposition of potential export duties on Kazakh oilseeds.
Oilseeds
May 20, 2026
SOFIA/KYIV. The 2025/26 season is steadily progressing. With every month that passes before the new crop becomes available in the summer, the already scarce stocks are dwindling further.
Nuts
May 18, 2026
NEW DELHI. The Indian government is selling its peanut stocks at higher prices than expected, which is providing some support to the market. Geopolitical factors are also making it difficult to import other edible oils. Nevertheless, prices could decline soon.
Grains
May 15, 2026
BRUSSELS. Shock prevails in the market after the USDA released the forecast for wheat. US corn production will witness a downturn. Argentina risks being banned from shipping soybean meal to the EU. Canada has sold a record volume of canola to the EU.