Free of charge

Kuru üzüm: Alıcılar alımları geciktiriyor

April 16, 2020 at 1:45 PM , Der AUDITOR
Play report as audio

TAHRAN. Kuru üzüm, halı ve antep fıstığından sonra İran'da petrol-dışı ihracat ürünlerinden en önemli üçüncü üründür. Ancak piyasalar çok maliyetli. Koronavirüsün yayılması ihracatları da sert vurdu.

Azalan talepler

Ülkenin yıllık üzüm üretiminin yaklaşık % 70'i Doğu Azerbaycan ilinde işleniyor, buradan da her yıl 170.000 ton kuru üzüm ağırlıklı olarak Avrupa, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'ya ihraç ediliyor. Ancak modernizasyon eksikliği, üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için sektör için büyük bir sorun. Buna ek olarak, koronavirüsün yayılması ihracat taleplerini engelledi. Alıcılar, nakliye ve gümrük sorunları nedeniyle alımları geciktiriyor. İran'da karantina önlemleri tüketimi de azalttı.

 

Kuru üzüm, premium grad, Iran

Tipi

EURO/kg

Gün kurusu

1.53

Sultaniye

1.33

Golden

1.40

Yeşil

1.60

FOB Iran

 

Daha fazla bilgi için:

 

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Jul 29, 2025
AYDIN. Despite the extreme heat, market players are satisfied with the development of the figs so far. However, such temperature peaks must not become frequent. Official yield estimates are expected to be available in a few weeks.
Dried Fruit
Jul 29, 2025
MALATYA. After the disastrous crop year of 2025, in which more than 98% of apricots in Malatya were destroyed by night frosts, exporters are not giving up hope. Although trade has come to a standstill, exports are continuing and generating good sales.
Dried Fruit
Jul 29, 2025
MANISA. Sultana production is set to begin in Turkey in a few weeks. Tariş is also expected to announce its base price for the coming season shortly. Market players expect an increase in commodity prices.
Nuts
Jul 22, 2025
MANILA. A renewed outbreak of coconut scale insects could lead to lower yields in the Philippines. Prices for desiccated coconuts remain high, and coconut oil also continues to perform strongly.