Malatya’da hasat zamanı
July 3, 2018 at 2:20 PM ,
Der AUDITOR

Malatya ekonomisi açısından büyük önem taşıya kayısı hasadı Haziran ayı ortasında kayısı toplamaya başlayan çiftçiler, güneşte kurutma işlemini ise Ağustos’un ortasına kadar devam ettiklerini belirttiler.
Hasat sonrası çiftçiler kayısıyı kurutma aşamasıyla işlerine devam ediyor. Kayısı kuruma süresini kısaltmak, tabii rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak gayesiyle yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin yüzde 80'inden daha fazlasını oluşturmaktadır. Doğrudan toprağa, betona ve bez sergilere serilerek tabii olarak kurutulan ürünler, toplam üretimin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Kurutma aşamasından sonra ise hazırlanan kayısıların satışı yapılıyor. Malatya nüfusunun yüzde 60'ının geçim kaynağını oluşturan kayısının yüzde 95'i ihraç edilmekte olup, ihracat yapılan yerlerin başında ABD ile Avrupa gelmektedir. Dünyada üretilen kuru kayısının yüzde 65-80'ini Malatya kayısısından olduğu biliniyor.
"Bu sene hasada erken başladık"
Malatya’nın Kale ilçesi Bent köyünde (Yazın Mahallesi) çiftçilik yapan Niyazi Kıraç, "Kayısının hasadı normalde Haziran’ın son haftası başlar. Her sene ortalama Haziran’ın son haftası ya da Temmuz’un ilk haftası başlar, tabi bu sene mevsimler biraz değişkendi. Haziran ayı boyunca yağmurlar yağdı yağmurdan sonra birden güneş görünce resmen kayısıların hepsi bir anda olgunlaştı. Biz de bundan dolayı bu sene hasada erken başladık. Şu anda hemen hemen hasat mevsiminin sonuna yaklaştık." dedi. Kayısı dalından silkelendikten sonra kükürtleniyor. Kükürt işlemi kayısı kurtlanmasın diye yapılıyor. Ondan sonra tekrar güneşe seriliyor. Biraz kuruduktan sonra çekirdeği çıkacak seviyeye geldiğinde çekirdeği çıkartılıyor. Tekrar güneşe seriliyor kuruduktan sonra depoya atılıyor.
Kaynak: https://ilkha.com/haber/78894/kayisi-diyari-malatyada-hasat-zamani
Kaynak: https://ilkha.com/haber/78894/kayisi-diyari-malatyada-hasat-zamani
Kaynak: https://ilkha.com/haber/78894/kayisi-diyari-malatyada-hasat-zamani