Dried Fruit

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm: İhracatlarda sevindirici tempo

April 7, 2020 at 8:41 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

MANISA: Bir önceki hafta olduğu gibi geçen haftada Türkiye’den önce yılın aynı dönemine göre daha fazla ihracat yapıldı. İhracatçılar artışların diğer rakip üretici ülkelerden gelen siparişlerden kaynaklandığı bildiriliyor

 

Bu hız ne kadar daha devam eder?  

Türkiye devleti tarafından en son 20 yaş altı gençlere de sokağa çıkma yasağı gibi neredeyse her gün alınan ek tedbirlere rağmen corona virüs enfekte sayısı bugün itibarı ile 30 bini aşmış durumda.  Bilindiği üzere TMO 1 Nisan itibarıyle İzmir ve Manisa depolarında bulunan üzümlerin satışına da başladı. Piyasa katılımcılarınca TMO’nun açıkladığı satış fiyatlarının (No.9 = 10.50 TL/kg ve No.10=10.90 TL/kg) yüksek olduğu ve ihracatçının bu fiyattan alması zor olduğu bildiriliyor. Öte yandan Türkiye’den geçen hafta yine 5450 mt üzüm ihracatı gerçekleştirildi. Bununla birlikte sezon başından bu yana toplam ihracat 164.982 mt’a ulaşmış oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde 175.201 mt üzüm ihraç edilmesini piyasa katılımcıları Çin ve İran gibi rakip üretici ülkelerin siparişlerinin Türkiye’ye aktarılmasından kaynaklandığını belirtiyorlar. İzmir Borsasında 2 haftadır artık sadece Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere 2 gün işlem yapılıyor. Geçen Perşembe Borsada yaklaşık 400 ton üzüm işlem yapıldığı ve fiyatların 9.50-9.60 TL /kg arasında olduğu ve yükselme eğiliminde olduğu bildirildi. İhracatçılar az da olsa yeni siparişlerin gelmeye devam ettiğini ancak bunun ne kadar ve hangi hızda devam edeceği konusunda belirsizliğin hakim olduğunu bildiriyorlar

mt bazında Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm ihracat rakamları

Sezon

mt

Ø Usd

Ø Euro

2019/20

164.982

2.077

1.920

2018/19

175.201

1.962

1.815

Sezon başından bu yana

 

Yeni hasat için şimdilik olumsuz hava tahminleri yok

Yeni hasat için şimdilik don gibi olumsuz hava tahminleri yok, şimdilik her şey olağan devam ediyor. Türk Lirası USD ve Euro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. İhracat fiyatları yine geçen haftanın seviyesinde değişmedi .İhracatçılar talepler geldiği için biraz mal daha fazla mal alım eğilimdeler, çiftçilerde TMO fiyat seviyelerinde fiyat beklentileri ile ürünlerinin satışına hazırlar.

 

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Türkiye

Tipi

USD/kg

RTU-Grad, Tip 8, medium

1,75

A-Grad, Tip 9, STD

1,75-1,80

A-Grad,  Tip 10, STD

1,85-1,95

Organik, A-Grad, Tip 9

2,50-2,60

FOB Izmir

Kaynak:Ticaret v.d.

 

Daha fazla bilgi için:

Sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 9, standart, Türkiye fiyat tablosu
Sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 10, standart, Türkiye fiyat tablosu
Organik sultaniye ç.k. üzüm, A-Grad, Tip 9, standart, Türkiye fiyat tablosu
diğer fiyat tabloları

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Apr 16, 2024
SACRAMENTO/SANTIAGO. Prospects are highly encouraging for prunes in California. Weather conditons are ideal for the crucial bloom phase and the quality of the crop should be good.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
AYDIN. As the current crop is nearly sold out and trading is becoming increasingly subdued for dried figs attention has shifted towards the new season. Weather conditions could hardly be better.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MANISA. Trading has picked up quickly again for sultanas in Turkey after last week’s Eid-al-Fitr holiday. Trouble is that the weather has turned way too warm for the time of year.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MALATYA. Turkey's exports are failing to catch up on last year for dried apricots. Weather conditions are ideal in Malatya. Prices refuse to move.