Nuts

Fındık: Piyasalar resmi üretim tahminlerini bekliyor

April 14, 2020 at 9:43 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

ORDU. Gece donları artık beklenmiyor, ancak şu an için Türkiye'nin 2020 fındık hasadı için verim potansiyeli konusunda henüz net bir şey yok

İhtiyaç alımları ve spekülasyonlar

Korona virüsüyle mücadelede Almanya'nın kısmen daha sert önlemler Türkiye pazarında iç talebin azalmasına neden oluyor. Piyasa katılımcıları bu nedenle ihracat taleplerinin azaldığını bildiriyorlar. Öte yandan ihracatçılar stoklamaya devam ediyorlar.  Bazıları siparişleri için ihtiyaçlarını alırken, diğerleri yükselen fiyatlar hakkında spekülasyon yapıyor ve sezon ilerledikçe kar elde etmeyi umuyorlar.Ancak serbest piyasada artık neredeyse hiç fındık kalmadığı için ham madde fiyatları 21.50 / kg TL'ye yükseldi ve bu da TMO perakende satış fiyatlarından 0.50 TL / kg daha fazla. Uzmanlar, birçok kırma şirketinin ham madde eksikliği nedeniyle en geç Haziran ayında çalışmayı bırakacaklarını düşünüyorlar. Zayıf lira sayesinde ihracat fiyatları bir önceki haftanın seviyesinde seyrediyor. 

Fındık fiyatları, Türkiye

Boy

EURO/kg

Doğal, 11-13 mm 

6,75

Kıyılmış, 2-4 mm 

7,55

Fındık unu, 0-2 mm 

6,70

Fındık ezmesi

5,90

DDP Almanya

Ferrero torbayı kapattı

Piyasa katılımcılarından gelen bilgilere göre pazar lideri Ferrero son haftalarda yeterince stoklandı, bu nedenle yeni hasada kadar çok az talebi olabilir. Sonuçta kalan stokların önümüzdeki aylarda tüm pazar için yeterli olacağı düşünülüyor. Rekoltenin 600.000 mt'un altına düşmemesi ve avans alımlarının sınırlı olması şartıyla. Aksi takdirde, mevcut fiyat seviyesi, eksi döviz kuru dalgalanmaları, ancak önümüzdeki sezon için temel oluşturabilir.

Gece donlarının fındık hasadı üzerindeki etkileri ise henüz net değil. Piyasa katılımcıları resmi tahminleri bekliyor, ancak mevcut hava koşulları nedeniyle de artık bu sezon tekrar donma hasarı beklemiyorlar.

Daha fazla bilgi için:
Fındık içi, doğal, 11/13 mm, fiyat tablosu
Fındık unu, doğal
diğer fiyat tabloları

View related articles

Go to the News Overview
Nuts
Apr 18, 2024
BRUSSELS/REUS. Imports from Russia may have declined sharply for pine nuts since 2022, yet the country still holds a key position in the EU. Global production fell sharply in 2023/2024.
Nuts
Apr 18, 2024
ORDU. Not only the TMO but also Ferrero have jumped into action regarding hazelnuts after weeks of speculation.
Nuts
Apr 17, 2024
BEIJING/REUS. China has remained the most important producer for walnuts as the latest International Nut and Dried Fruit Council (INC) estimates show. The prospects for the 2024 crop are promising.
Nuts
Apr 15, 2024
NEW DELHI/BUENOS AIRES. Traders and stockists are forced to sell peanuts at a loss in India. Issue is that rising temperatures may cause diseases to spread. Harvesting is in full swing in Argentina.