Nuts

Fındık: TMO fiyatı piyasaları şaşırttı

May 4, 2020 at 2:12 PM , Der AUDITOR
Play report as audio

ORDU. TMO'nun Mayıs ayı için bir sonraki satış turunu açıkladı, satış fiyatı ise beklenmedik bir şekilde yüksek. Piyasa katılımcıları, Türkiye'de fındık üretiminin bu yıl% 20 düşüş göstereceğini düşünüyor.

Beklenmedik derecede yüksek TMO fiyatı

TMO, Mayıs ayında stoklarını satmaya devam ediyor ve Levant kalitesinde 17.500 metrik ton ve Giresun kalitesinde 2.500 metrik ton satış için kg başına 24 TL satış fiyatı açıkladı. Piyasa katılımcıları, bunun bu sezonun son satış turu olacağını düşünüyor. Sadece fındık ihracatçılarının ve endüstriyel işlemcilerin satın almalarına izin veriliyor ve satış fiyatının% 25'ini depozito ödemek zorundalar. Satış fiyatı 31 Mayıs'a kadar geçerli olacak.

TMO'nun satış fiyatı, kg başına 22 TL'lik daha uygun bir fiyat beklendiği için biraz rahatsızlığa neden oldu. Küçük çiftçiler zaten mallarını sattılar ve TMO’nun yüksek fiyatından faydalanamıyorlar. Bazı tüccarlar TMO'nun, koronavirüs krizinin yol açabileceği olası bir enflasyon nedeniyle yeni sezonun başında bir fiyat düşüşünü önlemeyi planladığını düşünüyorlar. Türk Lirası baskı altında.

Değişken pazar

Piyasa şu anda oldukça değişken.  TMO'dan daha ucuz fiyatlarla satın almak için stoklarını satan kırıcılar, çiftçi teslim fiyatlarında kg başına 51 TL'den kg başına 49,50 TL'ye geçici bir düşüşe neden oldu. Ancak yüksek TMO fiyatı, alıcıların spekülatif alımlar yapması için yeterince cazip değil ve mevcut piyasa durumu 4. çeyrek veya sonrası için yeni  tahminler için çok belirsiz. Avrupa'daki alıcıların elinde yeterli stok var ve Türkiye'de pazarın hangi yöne gideceğini bekleyip görmeyi tercih ediyorlar. 11-13 mm boy doğal fındık şu anda kg başına 7,40 Euro'dan işlem görüyor.

Üretim tahminleri normalden daha geç yayınlanacak

Piyasa katılımcıları üretimde% 20'lik bir düşüş bekliyor. Ancak, mahsul tahminleri, bu yıl erken üretim tahminlerinin gerekli olduğu INC gibi platformlar olmadığı için Mayıs ayı sonuna doğru yayınlanacak. Ayrıca bunun avantajı, son birkaç hafta boyunca meydana gelen soğuk havaların etkisi daha iyi değerlendirilebileceğinden, geç üretim tahminlerinin daha güvenilir olacaktır..

Daha fazla bilgi için:

Fındık içi, doğal, Türkiye, fiyat tablosu
diğer fiyat tabloları

View related articles

Go to the News Overview
Nuts
May 6, 2024
NEW DELHI/BRASILÍA. Peanut prices are under pressure in India and the situation in China is no better. The Brazilian crop is facing some major challenges.
Nuts
May 6, 2024
FRESNO/TEHRAN. US pistachio exports set a record in March. Yet, shipments to India are down. Prices have become more competitive in Iran.
Nuts
Apr 30, 2024
SACRAMENTO. According to the 2023 California Almond Nursery Sales Report issued by the United States Department of Agriculture’s National Agricultural Statistics Service (NASS) on 25 April 2024 only 4.02 million almond trees were sold between 01 June 2022 and 31 May 2023.
Nuts
Apr 29, 2024
FORT WORTH/REUS. US exports are 15% down for pecans. Hopes are up that India will step up buying in the USA. Global production has declined by 15%.