Free of charge

Kolza tohumu: Düşen biyodizel fiyatları piyasaları baskı altında tutuyor

March 26, 2020 at 11:38 PM , Der AUDITOR
Play report as audio

HAMBURG. Kanola ve kolza tohumu pazarları en son yatay bir seyir izledi. Malezya'da palmiye yağı ve Chicago'da soya fasulyesi yağı için biraz yükselen fiyat eğilimleri pazara çok az yardımcı oldu, aksine dizel ve biyodizel için düşen fiyatlar önemli ölçüde piyasa baskısına neden oldu. Ancak artan kolza özü küspesi fiyatları büyük destek sağladı. Covid19 pandemisindeki durumlar Kuzey Amerika'da arttığı için ABD ve Kanada arasındaki sınır geçişleri neredeyse tamamen kapandı. Nihayetinde tarım ve sanayi dağıtımını geçit vermek veya reddetmek ABD sınır yetkililerinin takdirine bırakıldı. AB'de düşen biyodizel fiyatları kolza tohumu pazarını baskı altında tutuyor.

Kanola pazarı Kanada'da stabil kalırken Batı Avrupa'da bir önceki haftaya göre hafif yükseldi. Temelde Malezya'da yükselen palmiye yağı fiyat seyri ve soya yağındaki artış kanola ve kolza tohumu fiyatlarını destekledi. Ancak ABD ve Kanada arasındaki ticaret sınır geçişleri fiilen ABD tarafında kapatıldığı için yavaş yavaş durma noktasına geldi. MarketsFarm uzmanları  tarım ve sanayi dağıtımını geçit vermenin veya reddetmenin ABD sınır yetkililerinin takdirine bağlı olduğunu söylediler. Manitoba ve Kanada'nın diğer bölgelerinden ihracat limanlarına ulaşım hala nispeten sorunsuz devam ediyor, ama daha ne kadar sürecek. Yağ üretim fabrikaları ve gıda endüstrisi, üretim ve lojistik kesintileri için yeterli rezerv oluşturmak amacıyla üretimi artırmaya devam ediyor. Sektör geçmişte yetersiz depolama kapasitesine sahip olduğu için depolama alanı kiralamaları patladı.

Kolza spot piyasası (ön vadeli)

Kolza00 (40/9/2)

Parite

EURO/mt

Değişim

Rouen FOB

352,00

4,00

Mosel FOB

356,00

4,00

Hamburg CIF

350,00

-

Neuss DDP

356,00

2,00

Hamm DDP

359,00

2,00

Mannheim DDP

355,00

2,00

Kaynak:Ticaret

Biyodizel yan geldi, kolza küspesi yükseliyor 
Kolza tohumu yağı talebi, gıda perakendecilerinde toplu alımlara rağmen oldukça ılımlı bir şekilde gelişiyor. Aksine, işlerin daha yavaş olması nedeniyle, dizel sektörü normalden daha az dizel kullanmaya devam ediyor ve diğer sektörlerde de daha az kullanılıyor. Daralan yakıt satışları da biyodizel kullanımını da azalıyor. Bu nedenle, odak daha çok az teklif edilen yağ kapsülleriydi. Almanya'da, yağ fabrikaları karma yem şirketleri ve hayvan besicilerinin doğrudan toplu alımlarını kaydetti. Sonuç olarak, Almanya ve Fransa'da kolza tohumu küspesi fiyatları da patladı. Buna Arjantin'deki büyük bir yağ üretim fabrikasının iflası da eklendi. Fiyat artışı doğrudan müşterilerine aktarılamadığı için karma yem endüstrisi için fiyat artışı zaten tam bir felaket. Ancak Covid19 salgınının taşımacılık lojistiğini felce uğratması tehlikesi, sanayinin daha fazla stok alımlar yaparak bunu önlemesine neden oluyor
.

Bitkisel yağlar spot piyasası

Bitkisel yağlar spot piyasası (EURO/mt) 

Parite

Bugün

Önceki gün

Soya yağı FOB Hbg.

710

705

Kolza yağı FOB Hbg.

770

775

Palmiye yağı CIF Rott. USD

600

630

Ayçiçek yağı USD FOB

685

685

Kaynak:Ticaret

Categories:

View related articles

Go to the News Overview
Grains
Oct 2, 2026
BRUSSELS. Wheat exports are progressing slowly in the Black Sea region. Corn stocks are not only high in the US. Any hopes of China buying more soybeans in the US have been slashed for now. Competition is fierce for rapeseed.
Oilseeds
Oct 1, 2026
ABUJA/NEW DELHI. In Nigeria, the new crop is arriving on the commercial markets. In India, the Kharif sowing season is virtually complete. China’s sesame seed imports are roughly at the same level as last year.
Oilseeds
Oct 1, 2026
DALIAN. In China, the production forecast for soybeans is not quite as relevant as other factors. Expectation is that trends will diverge in the new season.
Oilseeds
Sep 30, 2026
SOFIA/KYIV. The arrival of the new crop is putting pressure on sunflower seed prices in the Bulgarian market. In Ukraine, around a third of the crop has been brought in. EU countries have increased their imports by almost 80% since the start of July.