Free of charge

Soya fasulyesi: Brezilya'nın ihracat lojistiği sallantıda

March 31, 2020 at 1:10 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

CHICAGO. Soya fasulyesi pazarı Covid19 salgını nedeniyle hala yükselişte. Arjantin, Covid19 enfekte insanlar arasında çok sayıda vaka nedeniyle geçici olarak ihracatı durdurmak zorunda kaldıktan sonra, ön çalışmalar da dahil olmak üzere Brezilya'nın ihracat lojistiği de azalmaya başladı

ABD'de, soya pazarı daha yüksek bir fiyat seviyesinde stabilize oldu. ABD soya fasulyesi yine% 0.5 artışla kile başına 8.89 Usd seviyesine, ABD soya fasulyesi küspesi % 0.4 ve ABD soya fasulyesi yağı% 1.9 yükseldi. Arjantin'in teslimat kısıtlamaları şüphesiz fiyatları artırdı. Brezilya ve Arjantin Covid19 salgını nedeniyle sınır kapılarını kapattılar ancak mal trafiği serbest kalacak.  Arjantin ve Brezilya'daki soya ihracatlarında lojistik işlemleri sorun yaratmaya devam ediyor. Bazı durumlarda, kamyonların tek tek İllerden geçmesi önleniyor. Liman işçileri ihracat limanlarındaki işlerin en az iki hafta ertelenmesini talep ediyorlar. Arjantin'de zaten Çin 2018 yazında ABD soya fasulyesine yüksek ceza tarifeleri uygulamasının ardından fiyatların düşmesi nedeniyle birçok yağ üretim tesisi marjlarının düşük olması sebebiyle işçilerini işten çıkardığı için devre dışı. Buna ek olarak oradaki yağ üretim tesisleri  Arjantin ulusal bütçesindeki büyük boşlukları doldurmak için soya ürünlerine yönelik yüksek ihracat vergileri ile başa çıkmak zorundalar. Bu, giderek daha fazla yağ üreticisini iflasa sürükledi. Arjantin'de, Buenos Aires'teki tahıl borsasına göre  soya fasulyesinin% 4.6'sı hasat edildi. Çalışma grupları, Arjantin'deki limanların hastalık baskısı nedeniyle kapatılmasını istiyor.

Soya küspesi spot piyasası

 LP soya küspesi (44/7) FOB

Parite/EURO/t

4/20

5/20

6-7/20

8-10/20

Rotterdam

-

351,00

333,00

316,00

Hamburg

366,00

350,00

326,00

316,00

Mainz

377,00

360,00

332,00

322,00

Straubing

400,00

374,00

346,00

337,00

Kaynak:Ticaret

Brezilya'nın ihracatları yavaşlayacak
Covid19 ile enfekte vakaların sayısındaki artış nedeniyle lojistik kesintiye uğradığı için Brezilya hammadde teslimatları yavaşlıyor. Brezilya Ticaret Bakanlığı'na göre, ülke Mart ayında yine de bir önceki yılın% 12 üzerinde olan 9,5 milyon mt soya fasulyesi ihraç etmesi bekleniyor. Ek olarak, ABD etanol üretimindeki keskin düşüş nedeniyle, soya ya da ek destek veren DDG artık neredeyse hiç üretilmiyor. Bunu göz önünde bulundurarak, Çin şimdi ABD kökenine geçiyor. Batı Avrupa'da, önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde daha az Güney Amerika soya fasulyesi taşıyan gemi bulunacağı düşünülüyor. Soya küspesi ile pazarı buna göre daha stabil.

Bitkisel yağlar spot piyasası

Bitkisel yağlar spot piyasası (EURO/mt) 

Parite

Bugün

Önceki gün

Soya yağı FOB Hbg.

705

710

Kolza yağı FOB Hbg.

765

770

Palmiye yağı CIF Rott. USD

620

610

Ayçiçek yağı USD FOB

680

685

Kaynak:Ticaret

Categories:

View related articles

Go to the News Overview
Oilseeds
Aug 18, 2026
WASHINGTON, D.C./KYIV. In its latest WASDE report, the USDA has maintained its positive crop forecasts for the 2026/27 season. According to market players, there could be shifts in the sunflower oil market. Between July and mid-August, EU countries once again recorded high levels of imports from Argentina.
Nuts
Aug 17, 2026
NEW DELHI/REUS. The Indian peanut market is under pressure following the recent price declines and in the face of higher crop expectations. The INC has announced new estimates for global peanut production in 2026/27.
Oilseeds
Aug 13, 2026
NEW DELHI/SEOUL. Exporters in India are getting fed up waiting for the new Korean tender for sesame seeds. China has cut spending. South Korea has changed its supply chain.
Oils
Aug 12, 2026
ANKARA. Industry representatives in Turkey are outraged with the additional import duty applying for olive oil in the US. Many challenges prevail for production and exports. Prices are unreasonably high. Carry-over supplies will be a big problem next season.