Free of charge

Soya fasulyesi: Çin'in stokları hızla küçülüyor

April 9, 2020 at 1:46 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

CHICAGO. Soya fasulyesi piyasaları, ABD soya fasulyesi nihai stoklarının gelişimi, ham petrol pazarındaki durumlar ve Güney Amerika soya fasulyesi hasadı gibi farklı etkileyen faktörlerden kaynaklanan gerçek bir düşüş gösterdi. Ticarete göre, soya fasulyesinin ana ithalatçısı olan Çin, fiyatları düşük tutmaya çalışıyor. Ancak, Pekin'in soya fasulyesi stokları daralıyor ve hükümet ulusal stoklarına başvurmak zorunda.

Soya fasulyesi, Chicago'da bir önceki güne göre % 0.9 daha düşük olmak üzere kile başına 8.54 $ seviyesinde işlem gördü. ABD soya küspesi de akşam % 1 düştü. Buna karşılık, ABD soya yağı bir önceki günün seviyesinde kaldı. ABD'de, Çin'in soya fasulyesi stoklarının Arjantin ve Brezilya'nın teslimatlarındaki gecikmeler nedeniyle endişe verici bir şekilde daraldığını ve Pekin'in yerel tedariki sağlamak için çok yakında soya fasulyesi satın alması gerektiği söylentileri dolaşıyor. ABD ticaretine göre, Çin'in yağ üretim tesislerindeki soya fasulyesi stokları 27 Mart itibariyle% 29.4 düşüşle 2.5 milyon mt'a düştü. Dalian Ticaret Borsası'nda yapılan beş işlem günün dördünde soya fiyatları 4.800 yuan'ın üzerine çıkmış. Pekin'in ikmal edilmesi gereken stoklarından 500.000 mt soya fasulyesini serbest bıraktığı söyleniyor. ABD soya fasulyesi tarife muafiyeti de Mayıs ayına kadar uzatıldı. Ancak ABD, Şubat ayında sadece 2.76 milyon mt soya fasulyesi ihraç etti. Bu rakam, 2009 yılının Şubat ayından bu yana kaydedilen en düşük değerdi. Çin'e sadece 471.761 mt gitti. Yarınki WASDE raporu bakımından, ticaret ABD soya stoklarının bir önceki ayın 425 milyon'una kıyasla 430 milyon kileye ulaşması bekliyor. Bu Chicago'da düşük soya fiyatlara da yansıdı.

Soya küspesi spot piyasası

LP soya küspesi (44/7) FOB

Parite/EURO/t

4/20

5/20

6-7/20

8-10/20

Rotterdam

-

-

308,00

305,00

Hamburg

345,00

333,00

309,00

303,00

Mainz

370,00

350,00

316,00

312,00

Straubing

405,00

381,00

345,00

335,00

Kaynak:Ticaret

Brezilyalı çiftçiler “Real” devalüasyonundan faydalanıyorlar
Bununla birlikte, yarının WASDE raporu soya pazarı için yükseliş sinyalleri içerebilir. WASDE raporu öncesinde, Arjantin tahıl borsaları ve analistler  Güney Amerika soya mahsulü için daha düşük sonuçlar yayınladılar. Buenos Aires tahıl borsası Arjantin soya fasulyesi hasadı için tahminini neredeyse bir aylık kuraklık nedeniyle 52 milyon mt'dan 49,5 milyon mt'a düşürdü. Brezilya için, INTL FCStone Mart WASDE raporundaki 123 milyon mt'a kıyasla tahminini 120.1 milyon mt'a düşürmüştü. Soya küspesinin fiyat düşüşü, Güney Amerika'dan tekrar artan soya arzı ile destekleniyor. Analist Dr. Cordonnier'e göre, Santos ve Paranagua'daki limanlarda yüklemeler henüz gecikmeli devam ediyor, bu da gemiler için bekleme maliyetlerinin artmasına neden oldu. Brezilya'da, Real'in ABD dolarına karşı% 12 oranında değer kaybetmesi, yerel soya fiyatlarının son dört hafta içinde artmasına neden oldu. Belirleyici fiyat faktörü, Çin'in yakında soya alımı yapacak mı ya da bekleyecek mi olacaktır.

Bitkisel yağlar spot piyasası

bitkisel yağlar spot piyasası (EURO/mt) 

Parite

Bugün

Önceki gün

Soya yağı FOB Hbg.

710

695

Kolza yağı FOB Hbg.

793

784

Palmiye yağı CIF Rott. USD

615

610

Ayçiçek yağı USD FOB

730

700

Kaynak:Ticaret

Categories:

View related articles

Go to the News Overview
Oilseeds
May 20, 2026
ASTANA/BRUSSELS. Flaxseed sowing is progressing well in Kazakhstan. Favourable weather conditions are supporting the positive outlook. Experts are speaking out against the imposition of potential export duties on Kazakh oilseeds.
Oilseeds
May 20, 2026
SOFIA/KYIV. The 2025/26 season is steadily progressing. With every month that passes before the new crop becomes available in the summer, the already scarce stocks are dwindling further.
Nuts
May 18, 2026
NEW DELHI. The Indian government is selling its peanut stocks at higher prices than expected, which is providing some support to the market. Geopolitical factors are also making it difficult to import other edible oils. Nevertheless, prices could decline soon.
Grains
May 15, 2026
BRUSSELS. Shock prevails in the market after the USDA released the forecast for wheat. US corn production will witness a downturn. Argentina risks being banned from shipping soybean meal to the EU. Canada has sold a record volume of canola to the EU.