Dried Fruit

Kuru Kayısı: Sipariş çağrıları öne mi çekildi?

March 24, 2020 at 8:54 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

MALATYA: Kayısı piyasalarında yen siparişler konusunda hareketlilik yok, mevcut siparişlerin çağrısı öne çekiliyor

 

Haberlere göre kuru Kayısı piyasası Covid-19  nedeniyle durma noktasına gelmiş. Alıcı tarafındaki durgunluk artık piyasalarda hissedilmeye başladı. Bazı işletmeler yavaş yavaş kapatmaya başladı. Açık olanlar ise ya yüklenmemiş siparişlerini hazırlıyorlar bazıları da ellerindeki stok malları hazırlayıp öyle kapatmak istiyorlar. Olurda ileriki zamanlarda ani bir sipariş gelirse hemen yüklemeye hazır olsun diye. İşletmelerde siparişler iptal edilirse diye  bir panik söz konusu. Geçen hafta toplam 2170 mt kuru kayısı ve kayısı ürünleri ihracatı yapılmış, bu rakamın yüksek olması alıcıların siparişlerini öne çekmesinden kaynaklandığı konuşuluyor,  yeni sipariş yok. Türkiye’de de corona virüs enfekte sayısı her geçen gün artmakta ve Devlet tarafından 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkmaları sınırlandırılması gibi birçok ek tedbirler alınmaya devam ediliyor, bu nedenle fabrika çalışanları da pek gelmek istemiyorlar, hepsinde bir tedirginlik söz konusu. Piyasa katılımcıları yeni siparişler gelmemesi durumunda yaklaşık bir hafta yada on gün sonra işletmelerin yarısından fazlası kapalı olacağı bildiriliyor. Ancak bazı piyasa katılımcılarına göre de kayısı bağışıklığı artıran ürün olması ve insanlar daha fazla gıda tüketimine yönelmiş durumda olmaları sebebiyle her zamankinden daha fazla siparişlerde gelebileceği yönünde.Bu önümüzdeki günlerde belli olacak.  Şu aralar piyasalarda hakim olan aşırı panik ve kaos yerini sakinliğe bırakacağını düşünüyorlar.

Kurutulmuş kayısı, Türkiye

Boy

USD/mt

EURO/mt

No. 2*

2.850

2.655

No. 4*

2.650

2.470

No. 6*

2.450

2.290

No. 8*

2.150

2.000

FOB Mersin/İzmir

*2000 ppm

 

Yeni sezon için hava koşulları ideal

Yeni mahsul kayısı için hava şartlarının şimdilik ideal olduğu bildiriliyor. Henüz bir don riski söz konusu olmadı ve yakın zamanda da  görünmüyor. Malatya’nın ova kesimi tamamen çiçek açmış durumda, sadece yüksek rakımlı ilçeler açmadı, onlarda bu ay sonu nisan başı açar. Fiyatlar tabiiki stabil devam ediyor, alım yok ihracat yok yeni mahsul çok iyi bekleniyor. Döviz sürekli yükseliyor, buda fiyatları USD ve EUR bazında düşürüyor. Bazı piyasa katılımcıları virüs salgının fırsata dönebileceği, insanlar panik nedeniyle stok yaptığı, stok eşittir fazla üretim anlamına geldiği de konuşuluyor, ancak şimdilik uluslar arası piyasalardaki gelişmelerin ne yöne gideceği belli olmadığı için beklenip görülecek

 

mt bazında kurutulmuş kayısı ihracatı

Tipi

2019/20

2018/19

Bütün

62.741

59.860

Endüstriyel ürün

5.738

7.701

Kesme

4.668

4.875

Toplam

73.147

72.436

Sezon başından bu yana

Kaynak:Ticaret vb.

Daha fazla bilgi için:

Kayısı, kurutulmuş, kükürtlü, No. 2, fiyat tablosu
Kayısı, kurutulmuş, kükürtlü, No. 4, fiyat tablosu
Kayısı, kurutulmuş, kesme, 5 x 8 mm, fiyat tablosu
diğer fiyat tabloları

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Apr 16, 2024
SACRAMENTO/SANTIAGO. Prospects are highly encouraging for prunes in California. Weather conditons are ideal for the crucial bloom phase and the quality of the crop should be good.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
AYDIN. As the current crop is nearly sold out and trading is becoming increasingly subdued for dried figs attention has shifted towards the new season. Weather conditions could hardly be better.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MANISA. Trading has picked up quickly again for sultanas in Turkey after last week’s Eid-al-Fitr holiday. Trouble is that the weather has turned way too warm for the time of year.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MALATYA. Turkey's exports are failing to catch up on last year for dried apricots. Weather conditions are ideal in Malatya. Prices refuse to move.