Dried Fruit

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm: İhracat hız kesmedi

March 31, 2020 at 10:30 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

MANISA: Geçen hafta da Türkiye’den önce yılın aynı dönemine göre daha fazla ihracat yapıldı. Sebebi ise hem alıcıların çağrılarını öne çekmeleri hemde..

 

Hem ihracatçılar hemde ithalatçılarda kaygılar büyük  

Türkiye’de corona virüs enfekte sayısı hergün artmakla birlikte ek tedbirler alınmaya devam ediliyor. Piyasa katılımcıları geçen hafta yine ihracat hızının yüksek olmasını birkaç sebebe bağlıyorlar. Öncelikle alıcıların bazıları siparişlerini öne çekti ve hemen yüklenmesini talep ettiler, bunun nedeni de alıcıların bir yandan kendi müşterilerinin siparişlerin iptal etmelerinden korkmaları nedeniyle hızlı alım yapmaları diğer yandan da Türkiye’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi halinde üretimlerin durması ve ihracat yapılamayacak olması korkusu. Başka bir neden ise yılbaşından sonra önce Çin’de ardından Iran’da hızlı bir şekilde korona virüsün patlak vermesi ve yayılması nedeniyle bu kökenlerden üzüm alımları durduğu için alternatif olarak Türkiye’ye yöneldikleri için spot alımlarda artış oldu.. Yine de Türkiye’nin sezon başından bu yana ihraç etmiş olduğu 159.548 mt üzüm geçen yılın 170.773 mt’un gerisinde. Ancak bu eksik Türk üzümün diğer kökenlere göre daha pahalı olmasından kaynaklanmıştı. Şimdi de genel ortalamada yine de ihracat fiyatların yüksek olması da ihracatların bir kısmının ihracat fiyatı çok daha yüksek olan organik ürünlerin ortalamayı yükselttiği belirtiliyor.

mt bazında Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm ihracat rakamları

Sezon

mt

Ø Usd

Ø Euro

2019/20

159.548

2.082

1.885

2018/19

170.773

1.950

1.765

Sezon başından bu yana

 

İhracatçılar kısıtlı imkanlarla üretime devam etmeye çalışıyor

Gelen bilgilere göre ihracatçılar Covid-19 virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla kendi bünyelerinde de risk oluşturan çalışan sayılarını azalttıklarını ve  bu imkanlarla yıllardır çalıştıkları alıcıların yanı sıra spot alımı için yeni gelen müşterilere de üretim yapmakta zorlandıkları, bazen de tercih yaptıkları söyleniyor. Öte yandan üretmiş ve hatta bazen parasını da peşin almış oldukları siparişlerini alıcının talebi üzere bekletmek zorunda kaldıklarını ve hatta İspanya, İtalya ve Fransa’ya  gönderilmiş olan konteynerlerin bile karantina veya yaklaşmakta olan Paskalya nedeniyle müşterisi vazgeçtiği  için alıcı malı çekemediği için geri geldiğini söylüyorlar. Türk lirasında özellikle Euro’ya karşı dalgalanmalar devam ediyor. Kısacası çiftçi malını satmak istiyor, ihracatçı alıcısı  siparişini alamazsa diye  hammadde almaktan çekiniyor, alıcılar da zorunlu olarak bazı malını bekletmek zorunda kalıyorlar.İhracat hızının belki 1-2 hafta daha böyle gidebileceği ancak sonrasının artık tam bir muamma olduğu söyleniyor.Bağların durumunun şimdilik iyi olduğu ve soğuk hava ve don riskinin şimdilik pek gündemde olmadığı da gelen bilgiler arasında

 

 

Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Türkiye

Tipi

USD/kg

RTU-Grad, Tip 8, medium

1,75

A-Grad, Tip 9, STD

1,75-1,80

A-Grad,  Tip 10, STD

1,85-1,95

Organik, A-Grad, Tip 9

2,50-2,60

FOB Izmir

 

Kaynak:Ticaret v.d.

View related articles

Go to the News Overview
Dried Fruit
Apr 16, 2024
SACRAMENTO/SANTIAGO. Prospects are highly encouraging for prunes in California. Weather conditons are ideal for the crucial bloom phase and the quality of the crop should be good.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
AYDIN. As the current crop is nearly sold out and trading is becoming increasingly subdued for dried figs attention has shifted towards the new season. Weather conditions could hardly be better.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MANISA. Trading has picked up quickly again for sultanas in Turkey after last week’s Eid-al-Fitr holiday. Trouble is that the weather has turned way too warm for the time of year.
Dried Fruit
Apr 16, 2024
MALATYA. Turkey's exports are failing to catch up on last year for dried apricots. Weather conditions are ideal in Malatya. Prices refuse to move.