More News - Interviews

California Badem Kurulu: yüksek talep ve neredeyse hiç ihracat problemi yok

April 9, 2020 at 10:44 AM , Der AUDITOR
Play report as audio

SEEHEIM-JUGENHEIM/SACRAMENTO. Mundus Agri, California Badem Kurulu Başkanı ve CEO'su Richard Waycott ile korona virüsünün ABD badem pazarındaki etkileri ve durumu hakkında konuşma fırsatı buldu.

Covid-19 şu anda ticaret ve pazarlar da dahil olmak üzere dünyanın meşgul olduğu konu. Salgının California badem üretimine etkileri nelerdir?

Richard Waycott: Şimdilik Covid 19 salgınının badem üretimi üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Genellikle çok sayıda çalışanı olmayan birçok aile şirketi var. İşçiler hâlâ işlerini yapıyorlar; birbirlerine yakın kalmak zorunda olmadıkları için, virüsün burada yayılması pek olası değil

Badem işleme tesislerinde de pek çok kişi aynı yerde çalışmıyor. Birkaç yıl önce  paketlemeden önce badem kalitesi kontrol edilmesi gerektiği için çok daha fazla insan vardı . Günümüzde artık tüm bunlar makineler tarafından yapılıyor, bu iş için çok fazla insana gerek kalmadı. Bademleri son bir kez daha kontrol eden artık küçük bir işçi grubu var, ancak bunu ayrı olarak yapabiliyorlar. Aynı şey nakliye için de geçerlidir. Bademleri limana getiren bir kamyon şoförü var, onları bir konteynere yükleyen bir kişi var ... insan sayısı çok sınırlı ve bu nedenle orada çalışmak hala güvenli.

Taleplerdeki gelişmeler hakkında bize neler söyleyebilirsiniz? Diğer pazar katılımcılarından daha önce duyduğumuz gibi, belirgin şekilde daha düşük ve birçok sipariş iptal edilir mi?

Richard Waycott: Dünyada ve pazarlarda kesinlikle çok fazla belirsizlik olduğunu doğrulayabilirim. Yine de, son zamanlarda California bademlerine olan talep çok iyiydi ve fabrikalar tam kapasite çalışıyor. Japonya ve Güney Kore gibi bazı pazarlar, siparişlerini erken göndermelerini bile istedi, bu çok olağandışı. İç taleplerde hala çok yüksek - üretimimizin yaklaşık% 30'u ABD'de tüketiliyor. Şu aralar insanlar öğle yemeğine çıkamıyor veya hızlı bir şekilde fast food alamıyor, evde kalmak ve bu nedenle çok daha taze yemek pişirmek zorundalar. Ancak ihracatımıza gelince, Hindistan ile bazı zorluklar var.

Lojistik ve ihracattan bahsetmek gerekirse: Örneğin, az önce de söylediğiniz gibi örneğin Hindistan ile ilgili olarak hangi sorunlarla mücadele ediyorsunuz? Sıkı kontroller ihracatın durgunlaşmasına ya da farkedilir derecede zorlaşmasına neden oluyor mu?

Richard Waycott: Hindistan'daki sorun şu anda normalde insanların işe gitmesine bile izin vermeyen tam bir sokağa çıkma yasağı olmasıdır. Elbette birkaç istisna var. Gemilerin şu anda limanlara yanaşmasına izin verilmiyor ve ürünlerimizin% 12'si Hindistan'a ihraç edildiğinden, bunun kesinlikle sektörümüz üzerinde bir etkisi oldu. Bununla birlikte, sınır kontrolleri ile ilgili diğer ülkelerle herhangi bir sorun şimdilik yok. Bazı ülkelerin mücadele ettiği sorunlardan biri para birimlerinin USD karşısında değer kaybetmesi ve bunun sonucunda da daha yüksek fiyatlara neden olmasıdır .

Mevcut durumda çiftçiler ve üreticiler çalışanlarını ve müşterilerini korumak için ne gibi önlemler alıyor? Özel hijyen önlemleri alınıyor mu?

Richard Waycott: Öncelikle tüm çalışanlar sosyal mesafeyi uyguluyor ve belirtilen mesafeyi koruyorlar. İdari işler ya da diğer büro çalışanları, birbirlerinden ayrıldı ya da mümkünse evden çalışıyorlar, bu şekilde hiçbir yerde asla çok fazla insan olmaması sağlanıyor. Mal teslim eden veya toplayan kamyon sürücülerinin ofise gelmesine artık izin verilmiyor. Bu hoş bir durum değil, ama kuşkusuz gerekli.

Pazar katılımcıları yeni hasadın yaklaşık 2,8 milyar lbs olduğunu tahmin ediyor. Bu tahminleri onaylar mısınız?

Richard Waycott: California'nın Badem Kurulu tarafından yayınlanan iki resmi tahmin oluyor - biri 12 Mayıs'ta diğeri Temmuz'da ve ikisi de USDA tahminleri tarafından destekleniyor. Bu şu anda yeni hasat için henüz resmi bir tahmin olmadığı anlamına geliyor, ancak teyit edebileceğim şey, Şubat ve Mart aylarında çok iyi bir çiçeklenme dönemimiz ve çoğunlukla Avrupa bal arıları tarafından yapılan bol tozlaşma olduğu kesin. Geçen yıl 2.55 milyar lbs ürünümüz vardı ve bu yıl daha büyük bir miktar bekliyoruz, bu yüzden 2020'de kesinlikle çok iyi bir hasat bekleyebiliriz.

Avrupa'da, birçok tarımsal işletme şu anda genellikle yurt dışından gelen hasat işçileriyle ilgili sorunlar yaşıyorlar. Birçok ülkede girişler yasaklandı ve ABD sınırları da büyük ölçüde kapatıldı. Hasat işçilerinin eksikliği de California badem hasadı için de bir sorun haline gelebilir mi?

Richard Waycott: Badem hasat işlemi çok mekanik olması ve her şey otomatik yapılmasından dolayı çok sayıda mevsimlik işçiye ihtiyacımız yok. Ancak çilek gibi, işçilerin meyveleri elle topladıkları ve bu nedenle mevsimlik işçilerin bunun için işe alındığı başka mahsuller var..Bizim hasat çalışmalarımız zaten Ağustos ayında başlıyor, bu yüzden şu an bunun California badem yetiştiricileri için bir sorun olacağını söyleyemem. Genel olarak, ABD'de yurtdışından gelen mevsimlik işçilerinin durumu iyi değil ve bu yıllardır devam etmektedir. Göç politikalarını mantıklı bir şekilde düzenleme girişimleri başarısız olmuştur ve mevsimlik Meksikalı işçilere ihtiyaç duyulsa bile vize almaları neredeyse imkansız. Ancak bundn da badem endüstrisi çok fazla etkilenmiyor, ancak bu çözülmesi gereken genel bir problem.

Bizimle konuşmak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ayrıca Covid 19 durumuyla ilgili California Badem Kurulu'nun  açıklamasını okumak için  tıklayabilirsiniz.

View related articles

Go to the News Overview
Oilseeds
Mar 8, 2024
SEEHEIM/ANKARA. Even in 2024, women don't always have it easy in male-dominated industries... right? We spoke to a female dried fruit trader based in Turkey about how she has fared in the almost twenty years she has been working in the industry and what it takes to stand up to the competition.
Oilseeds
Jan 8, 2024
SEEHEIM/CHRUDIM. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Kristián Vronka from the Czech blue poppy seed trading company Cropful explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.
Oilseeds
Jan 5, 2024
SEEHEIM/GUJARAT. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Our business partner from the Indian sesame seed and spice market explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.
Oilseeds
Jan 3, 2024
SEEHEIM/ORDU. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Our business partner from the Turkish hazelnut market explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.