More News - Interviews

Pekka Pesonen: Cehennem gibi mücadele ediyoruz

April 7, 2020 at 4:24 PM , Der AUDITOR
Pekka Pesonen, Secretary General of Copa and Cogeca, emphasises the importance of food security
Pekka Pesonen, Secretary General of Copa and Cogeca, emphasises the importance of food security
Play report as audio

BRÜKSEL/SEEHEIM-JUGENHEIM. Mundus Agri'nin Copa ve Cogeca Genel Sekreteri Pekka Pesonen ile yaptığı röportajda, korona virüs krizinde gıda güvenliği, ham madde fiyatları ve sürdürülebilirlik, riyakârlık ve organikler de dahil olmak üzere Avrupa tarımıyla ilgili ana konulardan bahsedildi.

Pekka Pesonen, yaklaşık 14 yıldır Copa ve Cogeca Genel Sekreteri olarak görev yapıyor. Copa ve Cogeca, 70'ten fazla çiftçi ve tarımsal kooperatif örgütlerinden oluşan üyelerle AB'deki tarım ve balıkçılık için ana temsil organıdır. Pesonen daha önce Finlandiya'da Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Sekreteri olarak görev yapıyordu. Tarım alanında yüksek lisans yaptı ve AB'de ve Finlandiya'da gıda endüstrisinde profesyonel deneyimler edinmiş.

  • Copa ve Cogeca, 40.000 çiftçi kooperatifini ve çiftçilikle istihdam edilen 660.000 çalışanı temsil ediyor. Covid-19 salgını bu önemli endüstri için hangi ana problemleri sunuyor?
    Pesonen: 
    Kriz gıda güvenliği için bir testtir.. Avrupa'nın tarım sektörüne ikincil zorluklar sunuluyor. Hareket kısıtlamaları ile mallar için de tarım sektörü darboğazlar yaşıyor ve talepler değişiyor. Uzun vadede topluma yiyecek sağlayabileceğimizden emin olmak için çok çalışıyoruz.

 

  • Talep ve tüketim ne yönde değişiyor?
    Pesonen:
    Tüketim, yüksek katma değerli pahalı yiyeceklerden daha ucuz, düşük kaliteli yiyeceklere kayıyor. Durum çok garip. Gıda kooperatifleri ve perakendeciler aracılığıyla gördüm. Burada Brüksel'de taze somon için kampanya hala devam ederken, insanlar ucuz temel gıdalar satın alıyor.

 

  • Talepler daha ucuz gıdalara yöneliyorsa, bu organik sektör için ciddi bir sorun değil mi?
    Pesonen:
    Organik sektör az çok aynı kalacaktır. Organik bir niş pazardır ve büyüdükçe riske o kadar açık hale gelir. Organik sektör, AB Komisyonu'nun önerdiği gibi% 30 pazar payına sahip olacaksa, çok daha verimli bir performans sergilemelidir. Tüketiciler aptal değil. Onlar için her zaman fiyat önemlidir. Fiyatlar çok pahalı. Organik ürünler geleneksel gıdalardan 4-5 kat daha pahalı. Birkaç hafta önce, bir AB politikacı bana yaklaşarak% 20'yi destekleyip destekleyemeyeceğimi sordu. Ama bu performansla ilgili.

 

  • Panik alımları arz açısından büyük bir sorun mu?
    Pesonen:
    Gıda maddelerinde klasik anlamda biriktirme yapmıyoruz. Ancak her tüketici% 15-20% daha fazla satın alırsa, bu garip ilkel reaksiyon deneyimi oluyor. Tuvalet kağıdı bunun en iyi örneğidir. Yumuşak dokulu dolu bir raf önemli bir rol oynuyor.Ancak bir kamyon dolusu makarna  hafif ucuz kağıt mendilden çok daha ağır. Geçtiğimiz 20-30 yıl içinde tam zamanında teslimatlara geçtik. Finlandiya Süt endüstrisi için planlama 1990'ların başında tamamen farklıydı. Artık endüstriyel işlemler daha ucuz. Stokların dönmesini sağlamak normaldir. Depolama için yatırım yok.

 

  • Avrupa'nın tedarik zincirlerinde bir sorun var mı?
    Pesonen:
    Sürücülerden farklı tepkiler var. Lojistik şirketleri, farklı karantina önlemleri nedeniyle sürücülerini Avrupa'nın diğer ucuna gönderemiyorlar. Avrupa'nın tam ortasında bir ülke sınırlarını kapatsa bile, bu büyük bir sorun teşkil ediyor. Şirketlerin teslim edebileceklerine dair bir garantisi yok.Macaristan'da sürücülerin ülkeye girmesi mümkün değil. Peki kamyonlarıyla ne yapmaları gerekiyor? Sorun şudur: Sürücüler gitmeyi reddedecektir. Bu ciddi bir aksama ve yiyecekle ilgili büyük bir sorun.Buna ek olarak, katkı maddelerine ve Çin'e büyük ölçüde bağımlı olan yem sektörü için riskler vardır. Bunun hayvan sağlığı üzerinde bir etkisi olabilir. Yakın tarihli bir toplantıda iç ve dış ticareti sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu vurguladık. Ticaretin mümkün olduğunca sağlam kalması gerekiyor.

 

  • 19 Mart'ta yayınlanan “Gıda güvenliğinin sağlanması temel öncelikli hedefimiz” ortak bildirisinde, AB Komisyonu'nun hammadde fiyatlarını izlemesi için çağrıda bulundunuz. Hammadde fiyatlarında ciddi bir değişime tanık oldunuz mu?
    Pesonen:
    Fiyatlarda normal piyasa dalgalanmaları oldu. Kısıtlı tedarikin olduğu yerlerde fiyatta da bazı artışlar olmuştur, ancak bu önemli bir eğilim değil.

 

  • Sizce Covid-19 krizi uzun vadede ham madde fiyatlarını nasıl etkileyecek?
    Pesonen:
    Bunu söylemek için biraz erken.Birçok şey değer zincirlerimizi nasıl organize ettiğimize bağlıdır. Çin'e aşırı bağımlıyız ve Çin ticareti kısıtlıyor. Konteynerler engellendi ve bu büyük bir darboğaz var. Esnekliğimizi nasıl artırabileceğimizi ve Çin ile ticareti nasıl daha güvenli hale getirebileceğimizi düşünmeliyiz. Sadece hayvan sağlığı için değil, aynı zamanda insan sağlığı için eksikliklerden kaçınmak için farmasötikler üzerine inşa etmemiz gerekiyor.

 

  • Copa ve Cogeca özellikle meyve ve sebze üreticilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgilenmektedir. Bu üreticiler neden krize bu kadar savunmasız?
    Pesonen:
    Tüketici talepleri ciddi değişti. Örneğin kuşkonmaz üreticilerini ele alalım. Otel ve catering sektörünün çöküşüyle birlikte planları pencereden atıldı. Buna ek olarak, geçtiğimiz yıldan beri hala büyük miktarlarda tedarikleri var. Tarladaki işgücü sıkıntısı da elbette başka bir sorun. Tüm büyük üretici ülkelerde sürekli emeğe erişim gerektiren oldukça erken bir açıklama yaptık. Tüketim yüksek değerden düşük kaliteye geçtiği için özel önlemler gerekiyor. Taze ürünlerin kısa ömürlü olması ile birleştiğinde, felaket için mükemmel bir karışımdır. İtalya’nın en büyük tarım derneği olan Confagricoltura, mevsimsellik açısından büyük bir sorun olduğunu da vurguladı..

 

  • İşçi sıkıntısı acil bir konu. AB yerine bu sorunu çözmesi gereken üye ülkeler değil mi aslında??

Pesonen: Evet bu doğru. Üye devletler yetkinliğe sahip, ancak AB Komisyonu, iş sağlığı bölümü için halk sağlığı endişeleri ve iş gücü piyasasına yönelik kesintiler arasında dengelemenin en iyi yolu hakkında iyi bir girişim olan yönergeler yayınlamıştır. Tarımın sınırlar ve bölgeler arasında hareket için hükümlere ihtiyacı var.

 

  • Covid-19 salgını bir fırsatı da temsil ediyor olabilir mi?

Pesonen: İnsanların, tarımın gıda güvenliğiyle çok bağlantılı olduğunu anlamaları gerekiyor. Bu yüzden, onu işlevsel hale getirebilmek için için cehennem gibi mücadele veriyoruz. Eleştirelliğin gerçekleşmemesini sağlamak durumundayız. Çevresel sürdürülebilirlik bir sorundur. Yüksek profilli siyasi hedeflere nasıl ulaşabileceğimize dair düşünülmelidir. Gıda endüstrisi için kendimizi, hayvancılık ve endüstriyel tarımı nasıl organize ettiğimize bir göz atmamız gerekiyor. Çin hijyen kurallarına çok duyarlıyız ve ekipman için Çin'e bağlıyız. İhtiyatlı olmalıyız.

 

  • Çevresel konular mevcut krizden gölgede kalma riski taşımıyor mu?
    Pesonen:
    Hayır, Yeşil Anlaşma teklifinin kaldırılmasını beklemiyorum. Ancak ince ayar yapılıyor. Birkaç hafta önce hala çiftçilerin protestolarından ve böcek ilaçlarını azaltmasından bahsediyorduk. Tüketiciler bir kriz durumunda olması gerektiği gibi ilkel davranıyorlar. Umurlarında değil. Çiftçiler sağlık konusunda çok endişeli. Onlar ve aileleri glifosat gibi böcek ilaçlarına çok maruz kalıyorlar. Kimyasalları ve böcek ilaçlarının kullanımı konusunda ihtiyatlı olmalıyız. Çiftçilerin eğitime ihtiyacı var, çiftçilerin kendileri için önemlidir. Politikacılar gıda güvenliğini düşünmeyi reddediyorlar. Onlar için tarımın gıda güvenliği ile ilgisi yok. Hislerim, birkaç üye devletin tedarik için bir “el freni” görmek isteyeceği yönünde. Sürdürülebilirlik tartışması devam edecek.

 

  • Bu ikiyüzlülük gibi geliyor, açıklayabilir misiniz?
    Pesonen:
    Frans Timmermans, kendimizi pestisitlerin% 30 oranında azaltılmasına bağlı kalıp kalamayacağımızı sordu. Cevabımız: Bize alternatifler verebilir misiniz? AB Komisyonu bunu yapamaz. Onları gıda güvenliğini küçümsememeye çağırıyoruz. Çiftçilerin alternatiflere ihtiyacı vardır ve üye devletler değişim empoze etme yeteneğine ihtiyaç duymaktadır, ancak gıda güvenliği konusunda endişeler sözkonusu. Ve yanılsama yok, organikler de kimyasallar kullanıyor. Danimarka kükürt diklorür ile tamamen delirdi. Pestisitlerin kesilmesini destekleyen aynı politikacılar ve STK'lar bunu görmezlikten geliyorlar. Organik büyüyecekse, yeni yetiştirme tekniklerine ve GDO'ya ihtiyaç duyar. Organikler için% 30 pazar payını desteklersek, bu organik olmayan tüm ithalatlar için AB dış sınırlarını kapatacağımız anlamına mı geliyor?

 

  • Şimdiye kadar bahsetmediğimiz bir konu kaldı mı?

Pesonen: Tek pazar, bahsetmediğimiz önemli bir unsurdur. Tek pazarın değerini görüyoruz. Tek pazarı kaybedersek, tarımı sürdürmek için önlemleri kaybederiz.

View related articles

Go to the News Overview
Oilseeds
Mar 8, 2024
SEEHEIM/ANKARA. Even in 2024, women don't always have it easy in male-dominated industries... right? We spoke to a female dried fruit trader based in Turkey about how she has fared in the almost twenty years she has been working in the industry and what it takes to stand up to the competition.
Oilseeds
Jan 8, 2024
SEEHEIM/CHRUDIM. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Kristián Vronka from the Czech blue poppy seed trading company Cropful explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.
Oilseeds
Jan 5, 2024
SEEHEIM/GUJARAT. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Our business partner from the Indian sesame seed and spice market explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.
Oilseeds
Jan 3, 2024
SEEHEIM/ORDU. 2023 was a year full of hurdles, but also new opportunities. Our business partner from the Turkish hazelnut market explains how market players faced challenges such as the wars in Ukraine and Israel, global inflation and climate change and what they expect from the 2024/2025 season. Read the full interview here.